5 nejlepších přírodních sladidel

5 nejlepších přírodních ladidel
Sdílejte článek!

O škodlivosti cukru v poslední době hodně mluví doktoři, vědci i média. Ať už jste se rozhodli s cukrem skoncovat navždy nebo ho jen ve své stravě omezit, určitě se vám budou hodit tipy na zdravější přírodní sladidla, kterými můžete klasický cukr nahradit.

V tomhle článku úmyslně vynechávám všechno, co se dá označit slovem cukr. Tedy kromě klasického bílého řepného cukru (taky označován jako rafinovaný cukr) a třtinového cukru, také fruktózu (ovocný cukr), cukrovou melasu (vedlejší produkt při zpracování třtinového cukru), hroznový cukr (dextróza) a kokosový cukr. Vynechám i med, který sice lze jako alternativu cukru použít, nicméně já osobně považuji med za lék, který by se měl používat jen tehdy, když ho vaše tělo potřebuje.

Čím nahradit cukr? Možností je plno. Pokusila jsem se jich sesbírat co nejvíce a řadím je podle toho, jak oblíbené nebo časté jsou tyto náhražky cukru v mojí vlastní kuchyni.


1. Ovoce

Ovoce pro mě osobně znamená sladkost, kterou nám nadělila sama příroda. Dopřávám si ho jako dezert a konvenční sladkosti a cukrovinky mi nechybí. Ovoce se dá využít i jako sladidlo při pečení. Rozmixovaný banán nebo nastrouhané jablko to jistí! 🙂

Ovoce jako přírodní sladidlo

V ovoci převyšuje ze všech cukrů fruktóza, v některém je fruktózy více (např. mango), v některém méně (např. bobulovité plody). Současně v něm ale najdeme plno vlákniny, mikroživin (hlavně antioxidantů a enzymů), které napomáhají tělu fruktózu správně strávit.


2. Přírodní sladké sirupy

Sladké sirupy se dnes dají sehnat v mnoha různých variantách. Od sirupů ovocných (např. datlový sirup) po sirupy obilné (např. rýžový), ale i další specifické varianty jako javorový sirup nebo sirup z agáve. Sirupy mají různé poměry fruktózy a glukózy ve složení a na rozdíl od cukru obsahují prospěšné minerály.

Každý sirup má také svojí specifickou chuť, takže opravdu záleží na každém, co mu víc chutná. Velký sortiment sladkých sirupů v bio kvalitě nabízí firma Country life – jejich velký přehled najdete v časopise Dobroty od strany 6.

Moji favorité:

Rýžový sirup

Rýžový sirup – má neutrální chuť a téměř nulový obsah fruktózy, méně sladký.

Datlový sirup

Datlový sirup – má charakteristickou chuť datlí a dobře sladí.


3. Stévie

Sladidlo, které u nás zažilo boom už před pár lety, ale mnoho lidí si s ním dodnes neví rady. Možná proto, že má specifickou chuť (nebo spíše hořkou dochuť), na kterou se těžko zvyká. Jinak se dá ale stévie místo cukru skvěle použít a dokonce ji stačí několikanásobně méně, protože její sladivost je o mnoho vyšší. Přitom obsahuje 0 kalorií.

Použití stévie při slazení jídla nebo nápojů se liší podle toho, v jaké formě ji máte. Nejpřirozenější formou je samozřejmě samostatná rostlinka – usušené lístky, které se dají rozemlet na jemný prášek.

Stévie drcená na jemný prášek
Stévie drcená na jemný prášek

Dále se nabízí stévie v prášku bílé barvy, která je rozpustná v tekutinách jako cukr. U výrobků, které se tak tváří, si ale dávejte pozor na složení – vždy dejte přednost raději sladidlu, které obsahuje pouze steviol glykosidy (výtažek z rostliny). Mnohé “stévie v prášku” jsou totiž smíchány s dalšími umělými sladidly. Já doporučuji tuto od značky Stévík.

Stejně tak tekutá stévie, které je na trhu většinou ve formě kapek, by měla obsahovat, co největší koncentraci steviol glykosidů. Výborná je např. Stevia bez příchutě od značky Stévík.


4. Xylitol

Xylitol je také označován jako březový cukr nebo dřevný cukr. Získává se totiž ze dřeva břízy, ale mnohem častěji také z kukuřice, což je ekologicky šetrnější. Xylitol najdeme také v ovoci a přirozeně se vyskytuje dokonce v lidském těle. Chemicky patří do skupiny alkoholických cukrů.

Xylitol dokáže perfektně nahradit normální cukr. Je stejně sladký a chuťově nerozeznatelný. Přitom obsahuje mnohem méně kalorií než cukr a je vhodný pro diabetiky!

Xylitol od značky Iswari
Xylitol od značky Iswari

Xylitol má dokonce pozitivní efekt na zdraví. Xylitolové bonbony, žvýkačky nebo zubní pasta s xylitolem napomáhají udržovat správné pH v ústech, čímž se dá úspěšně předcházet vzniku zubního kazu.

Kde koupit xylitol? V některých zdravých výživách nebo on-line v mém oblíbeném e-shopu Biomana.cz.


5. Obilné slady

Obilné slady se od obilných sirupů liší tím, že kromě jednoduchých cukrů, které najdeme v sirupech, obsahují také pomalé cukry neboli polysacharidy. Ty se odbourávají pomaleji, takže napomáhají udržovat stabilní hladinu cukru v krvi.

Obilných sladů najdeme na našem trhu několik druhů. Nejčastější je Sladěnka nebo Sladovit a rýžový slad:

Co je sladěnka? Sladidlo vyrobené z naklíčeného ječmene, které má asi poloviční sladivost oproti cukru. Někdy ji najdeme pod názvem sladěnka ječmenná. Existuje buď ve formě hustého sirupu nebo v granulované formě jako Sladovit. Obsahuje spousty minerálů a vitamín B6 a také lepek.

Sladěnka (ječmenný slad) od Sunfood
Sladěnka (ječmenný slad) od Sunfood

Sladká hustá tekutina, bohatá na komplexní sacharidy a vysoký podíl vitamínů B a minerálů. Vyrábí se z celozrnné rýže a naklíčeného ječmenu. Na rozdíl od sladěnky má neutrální chuť, takže ho mám osobně radši.

Rýžový slad od Sunfood
Rýžový slad od Sunfood

Objevte další 4 méně známé přírodní náhražky cukru v našem dalším článku!


Sdílejte článek!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *