Praktický průvodce: Jak doma omezit plýtvání potravinami

Jak doma omezit plýtvání potravinami

Zveřejněno 19. 3. 2025 | Aktualizováno 19. 3. 2025

Plýtvání potravinami představuje jeden z největších globálních problémů současnosti, který má závažné ekonomické, sociální i environmentální dopady.

V tomhle článku se dozvíte nejen, jak velký tento problém skutečně je, ale především, jak můžete vy sami přispět k jeho řešení pomocí jednoduchých kroků, které zavedete u vás doma.


Alarmující statistiky plýtvání jídlem ve světě a v ČR

Podle Organizace pro zemědělství a výživu (FAO) se každý rok na světě vyhodí až jedna třetina vyprodukovaných potravin, což je přibližně 1,3 miliardy tun jídla. Toto ohromující množství by přitom dokázalo nasytit až tři miliardy lidí. V evropském měřítku připadá na jednoho člověka přibližně 96-115 kg vyhozeného jídla ročně!

Česká republika v tomto ohledu bohužel není výjimkou. Statistiky ukazují, že se u nás ročně znehodnotí přibližně 829 851 tun potravin, což představuje zhruba 81 kg na osobu za rok.

Jiná studie uvádí o něco nižší číslo, ale stále znepokojivé množství: 57 kg vyhozeného jídla na osobu ročně, což pro celou republiku znamená asi 605 500 tun potravinového odpadu. Na tomto plýtvání se domácnosti podílejí zhruba 31 %, tedy přibližně 254 tisíc tun ročně (zbytek tvoří všechny ostatní úrovně dodavatelského řetězce).

plýtvání jídlem

Fakta o plýtvání potravinami

Tady jsou ještě další zajímavá fakta, která vyplývají z výzkumů a studií o plýtvání potravinami:

  • 🗑️ 59 % vyhozeného jídla tvoří odpad, kterému bylo možné předejít, zatímco 41 % představuje tzv. nevyhnutelný odpad, jako jsou nejedlé části ovoce a zeleniny nebo kosti. (zdroj)
  • 🗑️ Mladí lidé ve věku 15-30 let jsou k plýtvání náchylnější než starší generace – každý měsíc vyhodí až 1,3 kilogramu potravin. (zdroj)
  • 🗑️ Lidé žijící sami vyhazují více jídla. (zdroj)
  • 🗑️ V bytech se plýtvá více než v domech a vyšší příjem domácnosti také zvyšuje množství vyhozeného jídla. (zdroj)

Praktické tipy pro snížení plýtvání potravinami

Zde je 13 jednoduchých tipů, jak se podílet na řešení problému a omezit plýtvání jídla u vás doma.

Znáte nějaký tip, který tu chybí? Dejte mi vědět dolů do komentářů ⤵️

1) Správné skladování potravin

Základem prevence plýtvání je vhodné skladování různých typů potravin. Některé druhy ovoce a zeleniny by měly být uchovávány odděleně, protože urychlují vzájemné zrání. Chladnička by měla být nastavena na optimální teplotu kolem 4 °C a potraviny by měly být uloženy v příslušných zónách chladničky podle jejich citlivosti.

V tomto videu najdete skvělou ukázku, kam co ukládat do lednice:

A tady jsou také super tipy na to, jak prodloužit trvanlivost ovoce a zeleniny:

2) Pravidlo „first in, first out“

Dalo by to přeložit asi jako „první dovnitř, první ven“. Tento jednoduchý princip znamená, že nově nakoupené potraviny ukládáte dozadu a ty starší dopředu, abyste je spotřebovali jako první.

Tento systém vám pomůže lépe sledovat zásoby a předejít situaci, kdy objevíte prošlé potraviny zapadlé vzadu. Platí to jak pro lednici, tak pro spíž.

3) Využití přezrálého ovoce a zvadlé zeleniny

Přezrálé ovoce nemusíte vyhazovat. I hodně přezrálé ovoce se dá zpracovat např. do smoothie, domácích nanuků nebo džemů. Při troše kreativity klidně i do koláče.

Zvadlá zelenina se pořád výborně hodí do polévek, omáček nebo jako základ pro domácí zeleninový vývar.

zbytky zeleniny

4) Zpracování odkrojků a zbytků zeleniny

Košťál z brokolice či květáku, slupky z mrkve a odkrojené zbytky z ostatní kořenové zeleniny mohou posloužit jako základ pro domácí zeleninový vývar. Stačí je uchovávat v mrazáku v sáčku nebo v krabičce, kam postupně budete přidávat další a další. Vývar uděláte v momentě, kdy jich budete mít dostatečné množství.

5) „Nedokonalý“ ovozel a záchranné tašky

Řada obchodů dnes nabízí ovoce a zeleninu, které nejsou vizuálně dokonalé, za výrazně nižší ceny. Přitom se jedná o naprosto bezpečné a chutné potraviny, kterým vůbec nic není.

Některé supermarkety jako Lidl nebo Billa také poskytují záchranné tašky s potravinami, které by jinak byly vyhozeny. Je to hodně o náhodě, jestli na tašky v obchodě narazíte. Ale pokud je zahlédnete, tak rozhodně neváhejte a berte je. Nejenže pomůžete zachránit jídlo, ale ušetříte i pár korun.

zachráněné jídlo z obchodu

6) Důležitý rozdíl mezi „minimální trvanlivost“ a „spotřebujte do“

Pochopení tohoto rozdílu je klíčové v tom, abyste věděli, do kdy vlastně můžete danou potravinu zkonzumovat.

✔️ Datum „spotřebujte do“ označuje, do kdy je potravina bezpečná ke konzumaci. S tímto označením se setkáte hlavně u čerstvých potravin.

✔️ Naproti tomu „minimální trvanlivost do“ znamená, že potravina může být i po tomto datu stále bezpečná ke konzumaci, jen výrobce nezaručuje její plnou chuť a kvalitu. S tímto označením se setkáte hlavně u trvanlivých potravin.

7) Využití mrazáku na maximum

Mrazák je mocným nástrojem v boji proti plýtvání. Můžete v něm uchovávat překvapivě širokou škálu potravin – od pečiva přes bylinky v olivovém oleji (můžete naporcovat do tvořítka na led) až po zralé ovoce nakrájené na kousky nebo hotová jídla, jako třeba omáčky či polévky.

Zajímavé tipy jsem našla v tomto videu:

8) Plánování jídelníčku a cílené nákupy

Už nějaký ten čas plánuji náš jídelníček na celý týden. To mi pomáhá nakupovat pouze to, co spotřebujeme (a naopak na nic nezapomenout, abych nemusela znova do obchodu pro jednu věc).

Jídelníček také často plánuji s ohledem na to, co už máme doma, ať už v lednici, mrazáku nebo ve spíži. Tak jsme schopní spotřebovat i suroviny, které nám tu už nějaký ten pátek leží a hrozí jim, že se zkazí.

9) Metody „batch cooking“ a „meal prep“

Tyhle dvě metody nejsou pro každého, ale pokud hledáte způsoby, jak snížit plýtvání jídlem a zároveň ušetřit čas při přípravě jídla, můžete to vyzkoušet.

✔️ Batch cooking je něco jako příprava jídla ve velkém. Efektivně při ní využijete suroviny a část pokrmů zamrazíte na později.

✔️ Meal prep je příprava jednotlivých komponentů jídla dopředu. Např. si uvaříte více porcí rýže nebo upečete celý pekáč brambor, zpracujete celé kuře atd. To vám usnadní a urychlí přípravu vyvážených pokrmů během pracovního týdne, kdy není času nazbyt.

10) Univerzální potraviny do zásoby

Co mi osobně pomáhá využívat opravdu téměř všechny potraviny, které nakoupím, je, že mám vždy doma v zásobě univerzální trvanlivé ingredience, které mohou sloužit jako příloha nebo základ pro různé typy pokrmů, které mám ráda. V mém případě jsou to rýže, těstoviny, konzervovaná cizrna a krájená rajčata v plechovce.

Právě luštěniny, suché přílohy, konzervy, ale třeba i mražená zelenina a ovoce mají dlouhou trvanlivost a všestranné použití a umožní vám připravit plnohodnotné jídlo.

univerzální potraviny do zásoby

11) Potravinové banky 

Víte, že trvanlivé potraviny, o kterých víte, že je nespotřebujete, můžete darovat do potravinové banky? Pomůžete lidem v nouzi a zároveň předejdete zbytečnému plýtvání.

12) Mobilní aplikace proti plýtvání jídlem

Vyzkoušejte mobilní aplikace propojující spotřebitele s gastro podniky, které by jinak na konci dne neprodané jídlo vyhodily. Díky nim můžete získat jídlo za zlomek běžné ceny a současně přispět k omezení plýtvání. V ČR máme aplikace Nesnězeno a Too Good to go.

Dalším tipem je aplikace FandiMat, která propojuje lidi v tíživé životní situaci s jednotlivci i organizacemi, které mohou poskytnou materiální pomoc – třeba právě v podobě potravin.

A nakonec ještě můžete vyzkoušet portál dishYgo.com. Zde můžete nabídnout ostatním zájemcům potraviny, které nezvládnete spotřebovat. Nebo si naopak od jiného uživatele něco koupit a tím zachránit jídlo před vyhozením.

13) Správné kompostování zbytků

I nevyhnutelný potravinový odpad lze zužitkovat – kompostování rostlinných zbytků, kávové sedliny či skořápek od vajec přispívá k udržitelnému koloběhu živin v přírodě. Pokud nemáte zahradu s kompostem, můžete si domů pořídit bytový kompostér. A pokud se vám do toho moc nechce, třiďte a vyhoďte potravinové zbytky do kontejneru či popelnice na bioodpad.


Cesta k zodpovědnější spotřebě

Konec plýtvání potravinami v ČR i ve světě začíná u každého z nás – na našich talířích a v našich lednicích a spížích.

I pokud u vás doma zavedete jen několik z výše uvedených tipů, můžete výrazně snížit svou potravinovou stopu a přispět k udržitelnějšímu využívání těchto cenných zdrojů. A samozřejmě ušetříte i nějakou tu korunu!

Určitě také zvažte podpořit projekt Zachraň jídlo, který se snaží o systémové změny v oblasti plýtvání potravinami v ČR.

Staňte se součástí řešení jednoho z největších globálních problémů současnosti a začněte už dnes!


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Lucie

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Přejít nahoru