Zveřejněno 28. 1. 2022 | Aktualizováno 3. 9. 2024
O tom, že je ovoce zdravé, rozhodně není pochyb. Jak je to ale s tím sušeným? Dost často je bohužel přislazované cukrem, a snadno se tak co do energetické hodnoty vyrovná čokoládovým tyčinkám a podobným pochutinám. Pokud si ale vyberete nějaké bez obsahu přidaného cukru, ideálně navíc to lyofilizované (sušené mrazem), získáte koncentrovaný zdroj energie i živin.
Je sušené ovoce opravdu zdravé?
Sušení patří mezi nejstarší metody zpracování ovoce. Naši předci ho využívali, aby prodloužili dobu jeho uchování a následné konzumace, protože v dávných dobách bylo dostupné pouze v sezóně. Při klasickém sušení sice ovoce neztrácí své živiny, ale bohužel dochází ke ztrátám vitaminů – zejména céčka. Na druhou stranu ale sušené ovoce představuje rychlý zdroj energie i vlákniny, která pomáhá zlepšovat trávení.
Obsah tuků je v ovoci (jak čerstvém, tak sušeném) minimální, zpravidla vůbec žádný, a také bílkovin je v něm poněkud poskrovnu, z čehož logicky plyne, že je ovoce především zdrojem sacharidů. Nejbohatší je pak na fruktózu, která, ačkoliv patří mezi přírodní cukry, může mít při nadměrném příjmu negativní účinky na zdraví. S konzumací čerstvého i sušeného ovoce je tedy vhodné to nepřehánět a brát ho spíše jako zdravou pochutinu, kterou zaženete chutě na sladké.
Klasicky sušené vs. lyofilizované ovoce
Klasické sušení, které je mnohem jednodušší než takzvaná lyofilizace, může probíhat jak na sluníčku, tak v pecích, v sušičkách s horkým vzduchem, případně na velkých sítech v sušárnách. Mění se při něm tvar, barva i chuť ovoce, snižuje se obsah vody (a to na nějakých 15–20 %), a navíc bohužel dochází k výrazným ztrátám co do obsahu vitaminů a minerálů. Způsobem, jak zachovat přirozenou barvu ovoce, je pak použití oxidu siřičitého. Tato látka nicméně patří mezi alergeny, jež u citlivých jedinců mohou způsobit trávicí potíže, nadýmání či bolesti hlavy.
Lyofilizované neboli mrazem sušené ovoce se naopak suší hlubokým mrazem, a to až při teplotě -80 °C. Využívá se při tom nízký tlak, za jehož pomoci se voda obsažená v ovoci mění v páru. Lyofilizované ovoce si ve srovnání s tím klasicky sušeným uchovává nejen svou chuť, ale i své aroma, barvu a také obsah vitaminů, a navíc je příjemně křupavé. Samotný proces výroby je každopádně poněkud složitý proces, takže je u tohoto ovoce potřeba se smířit s vyšší pořizovací cenou. Na druhé straně vám ale při správném skladování vydrží i několik let.
Jak se suší ovoce mrazem?
Mrazem lze výborně sušit nejen bobule jako jahody, maliny či borůvky, ale i banány, kiwi, mandarinky či mango a výjimkou dnes nejsou ani takové granátové jablko nebo plody rakytníku. Lyofilizovat se dá ale v podstatě cokoliv, tedy nejen ovoce, ale i zelenina, bylinky, houby, a dokonce také maso. Tato metoda navíc už našla své uplatnění i mimo oblast potravinářství – za 2. světové války sloužila pro konzervaci krevního séra, které bylo nutno s co nejnižší hmotností a dlouhou trvanlivostí dopravit za zraněnými vojáky.
Samotný proces lyofilizace má tři fáze. První z nich je postupné, několikahodinové mražení, při němž se ovoce zmrazí na teplotu mezi -50 až -80 °C. Poté za snižování tlaku dochází po několik dní k pomalému zvyšování teploty, a to proto, aby zmrzlá voda mohla sublimovat (odstraní se jí přibližně 95 %). Následuje poslední fáze, která ale není vždy nutná. Probíhá pouze za předpokladu, že se v ovoci nacházejí ještě nějaké zbytky nezmrzlých molekul vody. Použije se teplota o něco vyšší než při druhé fázi, aby obsah vody v plodech nepřesáhl 4 %.
Sušení mrazem doma aneb Lze lyofilizované ovoce vyrobit doma?
Tady vás bohužel trochu zklameme. Klasickou metodou, tj. za použití tepla, si snadno usušíte ovoce i sami doma. Postačí vám k tomu obyčejná sušička na ovoce, kterou, pokud nejste moc nároční, pořídíte už za necelou tisícovku. Sušení mrazem je, bohužel, co do technického vybavení poněkud náročnější a speciální lyofilizační přístroje jsou finančně nákladné.
Možnosti, jak lyofilizované ovoce využít v kuchyni
Lyofilizovavé ovoce můžete chroupat jen tak samotné, nicméně představuje i lahodnou ingredienci do mnoha různých pokrmů. Kam všude se hodí?
- – do jogurtu nebo tvarohu
- – do ovesných a dalších obilninových kaší
- – do domácích proteinových tyčinek
- – jako přísada do cereálií, müsli či granoly
- – po rozmixování na prášek z něj lze připravit i čaj
Ovoce sušené mrazem lze také namočit, čímž krásně změkne, a jde pak použít při přípravě:
- – koláčů a dalšího sladkého pečiva
- – různých krému při výrobě dortů
- – smoothie či mléčného koktejlu
- – domácí ovocné zmrzliny v raw kvalitě
Ovoce sušené mrazem – recenze – Nutsman.cz
Možnost ochutnat lyofilizované ovoce jsem měla až nedávno, a to díky e-shopu se zdravými potravinami Nutsman.cz. Mrazem sušené ovoce z Nutsman.cz neobsahuje žádné přidané cukry nebo konzervanty. Díky tomu, že jsou v něm zachované všechny vitamíny, je zdraví stejně prospěšné jako čerstvé ovoce. Já osobně ale lyofilizované ovoce neberu úplně jako náhradu toho čerstvého. Z nějakého důvodu je pro mě totiž mnohem snadnější sníst více lyofilizovaného ovoce než toho čerstvého a snadno to pak přeženu. Beru ho proto spíše jako zdravější alternativu sladkostí 🙂
Pokud jste mrazem sušené ovoce nikdy neochutnali, možná vás překvapí jeho konzistence. Nejlépe bych to asi přirovnala k polystyrenu, ale představte si takový, který se snadno rozpustí. Konzistence je zkrátka velmi suchá a křupavá, ale přitom měkká. V ústech se kousek lyofilizovaného ovoce snadno rozpadne a rozpustí a vy tak ucítíte poměrně intenzivní chuť daného druhu ovoce.
TIP: Pro zachování křupavosti doporučuji uchovávat lyofilizované ovoce v hermeticky uzavíratelném obalu. Pokud ho necháte v sáčku, který nelze takto uzavřít, může vám ovoce lehce „zgumovatět“.
Co konkrétně jsem z e-shopu Nutsman.cz ochutnala?
Moje dojmy | Cena na Nutsman.cz | Množství | |
Mrazem sušené banány | Banány jsou nakrájené na kolečka. Tedy něco jako hodně sladké, hodně měkké a křupavé chipsy. Ale opravdu mnohem lepší než než klasické banánové chipsy (které mnohdy bývají doslazované a dokonce solené). | 69 Kč | 50 g |
Mrazem sušené jahody | Připravte se na opravdovou chuť jahod, jako byste je právě utrhli ze zahrádky! Troufám si říct, že jsou mnohem chutnější a zdravější než čerstvé jahody z obchodu kupované mimo sezónu. | 95 Kč | 50 g |
Mrazem sušené mango | Dužina manga je lehce tužší, proto i tyhle lyofilizované kousky jsou tvrdší než banány a jahody. V puse ale úžasně změknou a chutnají jako čerstvé mango. A voní zrovna tak dobře! | 89 Kč | 50 g |
Příště do košíku určitě přihodím lyofilizované maliny a švestky, které by údajně díky slupce měly být ještě křupavější!
- Moje eko a minimalistická výbava pro miminko: Kosmetika a drogerie - 16. 4. 2025
- Recenze: BE LENKA – Kotníkové barefoot boty Glam - 3. 4. 2025
- Recenze: KVITOK – Přírodní deodorant Ranní rosa - 25. 3. 2025