Přírodní sladidla, která možná neznáte

prirodni-sladidla-ktera-mozna-neznate
Sdílejte článek!

V jednom z minulých článků jsme se věnovali 5 nejlepším přírodním sladidlům, které jsou zdravější alternativou cukru. Protože zdravých možností, jak sladit není nikdy dost, představíme vám dnes 4 další přírodní náhražky cukru, které zatím nejsou tak známé, ale vaší pozornosti by rozhodně neměli uniknout.


Aztécký cukr

Rostlina aztécký cukr
Rostlina aztécký cukr

Aztécký cukr neboli lípie sladká je rostlina původně ze střední Ameriky a oblasti Karibiku. Tam ho už tisíce let používají jako sladidlo. Je to ale mocná bylina s léčivými účinky. Chutná hodně po kafru a tak se používá také k léčení dýchacích a astmatických potíží nebo kašle.

Jako sladilo je aztécký cukr tisíckrát sladší než bílý cukr, a přitom (podobně jako stévie) neobsahuje žádné kalorie. Hodí se jak pro ty, kteří se vyhýbají cukru kvůli zdraví a hubnutí, tak pro diabetiky.

Na českém trhu se bohužel zatím neobjevil aztécký cukr v jiné formě, než jako rostlinka, kterou si ale může pěstovat každý doma. Je to poměrně nenáročná rostlina, která navíc zajímavě vypadá, takže vaše obydlí ozdobí.

Aztécký cukr se používá nejlépe čerstvý. Místo bonbónů můžete jíst lístky, které jsou tak sladké, že vaše chuťové pohárky uspokojí. Pro oslazení čaje nebo jiných nápojů stačí lístky vylouhovat ve vodě. Lístky aztéckého cukru se dají také usušit a rozemlít na jemný prášek.


Luo Chan Kuo (Lo Han Kuo)

Luo Chan Kuo
Luo Chan Kuo (zdroj: monkfruit.org)

Luo Chan Kuo je rostlina s tykvovitými plody, která pochází a roste výhradně v Číně a severním Thajsku. Jako sladidlo se používá výtažek z plodů, které se podrtí a následně projdou extrakcí pomocí horké vody. Vzniklý prášek má světle hnědou barvu a je 200-300krát sladší než cukr. Přitom nemá žádné kalorie.

Prášek z Luo Chan Kuo má pouze přirozeně sladkou chuť, proto je vhodné pro ty, který vadí hořká dochuť stévie nebo kafrová příchuť aztéckého cukru.

V angličtině ho najdete pod názvem Luo Han Guo nebo Monk fruit.


Sirup z jakonu (yaconu)

Sirup z jakonu
Sirup z jakonu od značky Livefood

Jakon je rostlina z jižní Ameriky, která vytváří sladké hlízy podobné bramborům. Inkové pěstovali a používali již odedávna jakonové hlízy právě díky sladké a osvěžující chuti a v některých částek jižní Ameriky jsou dodnes konzumovány jako součást běžné stravy.

Jakonový sirup se vyrábí ze šťáv vylisovaných z těchto hlíz šetrným odpařováním. Jeho kalorická hodnota je oproti cukru i jiným přírodním sladidlům velmi nízká kvůli obsahu fruktooligosacharidů. Oligosacharidy nezvyšují krevní cukr a mají prebiotické vlastnosti. Mohou snižovat cholesterol a krevní tlak.

Sirup z jakonu je tedy nejen výborně chutnajícím přírodním sladidlem, ale navíc o něm můžeme opravdu říci, že je zdravé. Seženete ho ve zdravých výživách, třeba na Biomana.cz.


Erythritol

Erythritol
Erythritol

Ačkoliv název evokuje spíše chemickou sloučeninu nežli jméno přírodního sladidla, vězte, že erythritol patří mezi výborné přírodní náhražky cukru a na tento seznam patří.

Stejně jako xylitol, o kterém jsme psali v minulém článku o přírodních sladidlech, i erythritol patří do skupiny alkoholických cukrů a získává se fermentací z glukózy. Přirozeně ve vyskytuje v ovoci a v některých fermentovaných potravinách.

Erythritol nezvyšuje hladinu cukru v krvi a má velmi nízkou kalorickou hodnotu. Je tedy opět vhodný pro diabetiky. Prodává se v granulované nebo práškové formě a má stejnou sladivost jako klasický bílý cukr. Dá se tedy jednoduše používat při pečení a vaření úplně stejně jako cukr.


Sdílejte článek!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *