RECEPT : Ginger beer / Fermentovaná zázvorová limonáda

Fermentovaná zázvorová limonáda - ginger beer - recept
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Nejjednodušší zdravá fermentovaná zázvorová limonáda neboli zázvorové „pivo“.

Co je ginger beer?

Ginger beer (někdy také ginger ale) nemá s pivem nic společného, proto ho česky, spíše než zázvorové pivo, nazývám fermentovaná zázvorová limonáda.

Ve velké Británii a USA se považuje za tradiční nealko pití a v obchodech běžně seženete průmyslově vyrobené verze. Pije se samotné, ale často se přidává i do různých alkoholických koktejlů (např. Moscow Mule).

Pokud máte rádi zázvor a ginger beer jste ještě nezkoušeli, tak není na co čekat. Jeho sladká a zároveň pikantní chuť vás dostane!

ginger beer - zdravý recept

Domácí fermentovaná zázvorová limonáda

Tenhle recept je na zdravou, fermentovanou (kvašenou) verzi ginger beer. Existují různé způsoby, jak nápoj fermentovat – používá se droždí nebo dokonce speciální krystalky ginger beer plant (symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, podobně jako třeba kombucha). Mně se ale osvědčil tenhle recept z pouhých 3 základních ingrediencízázvoru, cukru a vody – který využívá sílu „divoké“ přírodní fermentace.

Jak to vůbec může fermentovat? Kořen zázvoru obsahuje bakterie mléčného kvašení. Ty umí anaerobně vyrobit z cukru kyselinu mléčnou. Je důležité říct, že při mléčném kvašení nedochází ke vzniku alkoholu a nápoj je tak, na rozdíl od jiných fermentovaných nápojů, zcela nealkoholický.

Fermentovaná zázvorová limonáda je perlivá, protože při procesu vzniká i oxid uhličitý. Navíc je velmi zdravá. O účincích zázvoru už bylo napsáno mnohé a tady je navíc v kombinaci s probiotickými laktobacily.


Nejdříve je potřeba si vyrobit základní startovací kulturu, tzv. ginger bug starter, který bude hybnou silou celé fermentace. Vyrábí se postupně a trvá to 5 dní.

INGREDIENCE – ginger bug starter

  • – 60 g zázvoru
  • – 250 ml filtrované vody (mám filtrační konvici Brita)
  • – 75 g cukru
  • – čistá sklenice o objemu alespoň 300 ml (menší zavařovačka)
  • – lžíce na zamíchání

U pomůcek je velmi důležitá čistota. Doporučuji vše důkladně umýt a vyvařit.

ginger bug starter recept

POSTUP – ginger bug starter

První den nastrouhejte 15 g oloupaného zázvoru (přibližně 1 lžíce). Pokud máte bio zázvor, loupat ho nemusíte, stačí umýt.

Dejte ho do sklenice, zalijte ho 50 ml vody a přidejte 15 g cukru (1 lžíce).

Zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Sklenici přikryjte kouskem plátna nebo papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou.

Nechte stát při pokojové teplotě 24 hodin.

Opakujte celý proces další 4 dny – tedy každý den přimíchejte lžíci nastrouhaného zázvoru, lžíci cukru a 50 ml vody.

Pátý den je starter hotový – poznáte to tak, že by měl vonět trochu jako droždí.

Starter přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce. Měl by vydržet 3 a více týdnů.

ginger bug starter


Teď přichází čas na samotnou domácí zázvorovou limonádu.

INGREDIENCE – ginger beer (fermentovaná zázvorová limonáda)

  • – 75 g zázvoru
  • – 1,5 l filtrované vody (mám filtrační konvici Brita)
  • – 150 g cukru
  • – 2 polévkové lžíce předem vyrobeného starteru

fermentovaná zázvorová limonáda - recept

POSTUP – ginger beer (fermentovaná zázvorová limonáda)

Nastrouhejte zázvor, dejte ho do kastrůlku s vodou, přiveďte k varu a vařte 20 minut.

Tekutinu přeceďte, přidejte do ní cukr a zamíchejte, aby se rozpustil. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Po vychladnutí přidejte starter a zamíchejte.

Přelijte tekutinu do čistých skleněných lahví s klipovým (pákovým) uzávěrem. Pamatujte ale na to, že v lahvích musíte nechat dost prázdného místa na unikající oxid uhličitý, jinak by vám taky mohly vybouchnout 🙂

Nechte fermentovat při pokojové teplotě 2-3 dny. Tekutina by měla zesvětlit a zakalit se. Potom můžete ochutnat a pokud se vám zdá, že je limonáda málo perlivá, můžete ji nechat stát ještě 12-24 hodin.

Potom přesuňte lahve do ledničky a nechte vychladit. Hotová limonáda by měla vydržet alespoň měsíc, mějte ale na paměti, že i v lednici bude pokračovat proces fermentace, byť pomaleji. Nemám vyzkoušeno, co to udělá z chutí, protože u nás limonáda nikdy tak dlouho nevydržela 🙂

TIP: Pokud vás zaujaly fermetované limonády, vyzkoušejte také tibi limonádu neboli vodní kefír.


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 16. 4. 2024

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

9 Replies to “RECEPT : Ginger beer / Fermentovaná zázvorová limonáda”

  1. Dobry den, vyzkousela jsem podle receptu, starter jsem mela od kamaradky. Po dvou dnech byla konzistence limonady slizova, hodne husta, chut byla spise zkazena, vubec ne paliva a bublinkova, muze to byt starym starterem?

    1. Dobrý den, to se mi tedy nikdy nestalo, ale zní mi to tak, že se vám limonáda vůbec nezačala fermentovat, ale rovnou kazit. Může to být určitě starým starterem (starter vydrží tak 3 týdny a pak se musí „dokrmovat“ cukrem, jinak nebude fungovat) nebo je možné, že se vám do limonády dostaly nějaké špatné bakterie – pokud třeba lahve nebyly dostatečně vymyté, na to je třeba si taky dát pozor.

  2. Zdravim,
    Tak to zkusim jeste jednou. Ty 2 lzice pro pripravu limonady maji byt precezene?

    Diky!

  3. Zdravím, vyzkoušel jsem dle pokynů. Po dvou dnech jsem otevřel, uslyšel klasické zasyčení, ale z lahví mi vytekl spíše hlen než pivo 😂 vonelo to sice po zázvoru ale neměl jsem kuráž to ochutnat, nevíte, kde by mohla být chyba?

    1. Dobrý den, jediné, co mě napadá, že se vám tam nejspíš dostaly nějaké nežádoucí bakterie. Možná lahve nebyly pořádně vymyté nebo tak něco… Je dobré třeba i vydesinfikovat alkoholem všechno, co přijde s nápojem do styku (nejen lahve, ale i ostatní náčiní).

  4. Ahoj 1. ak nemám tie fľaše so stuplom,môžem použiť sroubovacie viečko?
    2.mozem použiť hnedý cukor?
    3.ako prikrmovat štartér cukrom?
    Ďakujem,super stránky🙂

    1. Ahoj,
      šroubovací víčko by teoreticky neměl bý problém, pokud opravdu dobře těsní. Jde hlavně o to, aby z lahve neunikal vzduch 🙂
      Myslím, že hnědý cukr bude fungovat úplně stejně, jen bude startér i výsledná limonáda trochu tmavší. Přikrmovat klasicky jako bílým cukrem.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *