RECEPT : Ginger beer / Fermentovaná zázvorová limonáda

GINGER BEER - fermentovaná zázvorová limonáda
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Nejjednodušší zdravá fermentovaná zázvorová limonáda neboli zázvorové „pivo“.

Co je ginger beer?

Ginger beer (někdy také ginger ale) nemá s pivem nic společného, proto ho česky, spíše než zázvorové pivo, nazývám fermentovaná zázvorová limonáda.

Ve velké Británii a USA se považuje za tradiční nealko pití a v obchodech běžně seženete průmyslově vyrobené verze. Pije se samotné, ale často se přidává i do různých alkoholických koktejlů (např. Moscow Mule).

Pokud máte rádi zázvor a ginger beer jste ještě nezkoušeli, tak není na co čekat. Jeho sladká a zároveň pikantní chuť vás dostane!

ginger beer - zdravý recept

Domácí fermentovaná zázvorová limonáda

Tenhle recept je na zdravou, fermentovanou (kvašenou) verzi ginger beer. Existují různé způsoby, jak nápoj fermentovat – používá se droždí nebo dokonce speciální krystalky ginger beer plant (symbiotická kolonie kvasinek a bakterií, podobně jako třeba kombucha). Mně se ale osvědčil tenhle recept z pouhých 3 základních ingrediencízázvoru, cukru a vody – který využívá sílu „divoké“ přírodní fermentace.

Jak to vůbec může fermentovat? Kořen zázvoru obsahuje bakterie mléčného kvašení. Ty umí anaerobně vyrobit z cukru kyselinu mléčnou. Je důležité říct, že při mléčném kvašení nedochází ke vzniku alkoholu a nápoj je tak, na rozdíl od jiných fermentovaných nápojů, zcela nealkoholický.

Fermentovaná zázvorová limonáda je perlivá, protože při procesu vzniká i oxid uhličitý. Navíc je velmi zdravá. O účincích zázvoru už bylo napsáno mnohé a tady je navíc v kombinaci s probiotickými laktobacily.


Nejdříve je potřeba si vyrobit základní startovací kulturu, tzv. ginger bug starter, který bude hybnou silou celé fermentace. Vyrábí se postupně a trvá to 5 dní.

INGREDIENCE – ginger bug starter

  • – 60 g zázvoru
  • – 250 ml filtrované vody
  • – 75 g cukru
  • – čistá sklenice o objemu alespoň 300 ml (menší zavařovačka)

ginger bug starter recept

POSTUP – ginger bug starter

První den nastrouhejte 15 g oloupaného zázvoru (přibližně 1 lžíce). Pokud máte bio zázvor, loupat ho nemusíte, stačí umýt.

Dejte ho do sklenice, zalijte ho 50 ml vody a přidejte 15 g cukru (1 lžíce).

Zamíchejte, aby se cukr rozpustil. Sklenici přikryjte kouskem plátna nebo papírovým ubrouskem a zajistěte gumičkou.

Nechte stát při pokojové teplotě 24 hodin.

Opakujte celý proces další 4 dny – tedy každý den přimíchejte lžíci nastrouhaného zázvoru, lžíci cukru a 50 ml vody.

Pátý den je starter hotový – poznáte to tak, že by měl vonět trochu jako droždí.

Starter přelijte do uzavíratelné sklenice a skladujte v ledničce. Měl by vydržet 3 a více týdnů.

ginger bug starter


Teď přichází čas na samotnou domácí zázvorovou limonádu.

INGREDIENCE – ginger beer (fermentovaná zázvorová limonáda)

  • – 75 g zázvoru
  • – 1,5 l filtrované vody
  • – 150 g cukru
  • – 2 polévkové lžíce předem vyrobeného starteru

fermentovaná zázvorová limonáda - recept

POSTUP – ginger beer (fermentovaná zázvorová limonáda)

Nastrouhejte zázvor, dejte ho do kastrůlku s vodou, přiveďte k varu a vařte 20 minut.

Tekutinu přeceďte, přidejte do ní cukr a zamíchejte, aby se rozpustil. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Po vychladnutí přidejte starter a zamíchejte.

Přelijte tekutinu do čistých skleněných lahví s klipovým (pákovým) uzávěrem. Pamatujte ale na to, že v lahvích musíte nechat dost prázdného místa na unikající oxid uhličitý, jinak by vám taky mohly vybouchnout 🙂

Nechte fermentovat při pokojové teplotě 2-3 dny. Tekutina by měla zesvětlit a zakalit se. Potom můžete ochutnat a pokud se vám zdá, že je limonáda málo perlivá, můžete ji nechat stát ještě 12-24 hodin.

Potom přesuňte lahve do ledničky a nechte vychladit. Hotová limonáda by měla vydržet alespoň měsíc, mějte ale na paměti, že i v lednici bude pokračovat proces fermentace, byť pomaleji. Nemám vyzkoušeno, co to udělá z chutí, protože u nás limonáda nikdy tak dlouho nevydržela 🙂


Přihlaste se k odběru nových článků, ať vám ten příští neuteče! 🙂

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *