Sypané čaje vs. čaje v sáčku: Chuť, kvalita a ekologie

SYPANÉ ČAJE versus ČAJE V SÁČKU

Čaj patří mezi nejoblíbenější nápoje na světě a já osobně si bez šálku čaje nedovedu představit ani jeden jediný den. Už několik let však řeším rozdíly mezi sypanými čaji a jejich sáčkovými protějšky. A to nejen z hlediska chutě a kvality, ale i ekologie. To bych jinak nebyla já 🙂

Sáčkový čaj sice nabízí rychlost a praktičnost, ale na sypané čaje z hlediska chutě, kvality ani šetrnosti k přírodě zkrátka nemají. Proč byste měli zvážit přechod na volné lístky? O tom se vás budu snažit přesvědčit v následujících řádcích.


Sypané čaje vs. sáčkové čaje: Bitva o chuť

Sypané čaje se vyrábějí z neporušených nebo jen částečně nalámaných lístků, které si zachovávají přirozené oleje a aromatické sloučeniny. Díky tomu nabízejí komplexnější chuťový profil – od květinových tónů po zemitou hořkost. Naproti tomu sáčkové čaje často obsahují jen drcené lístky nebo prach, který sice rychleji uvolňuje třísloviny, ale ochuzuje nápoj o jemné nuance. 

sypaný čaj vs sáčkový čaj

Co mám opravdu ráda je i to, že se sypaným čajem si můžete upravit sílu nálevu podle preferencí: měnit teplotu vody, délku louhování nebo poměr čaje a vody. U sáčkového čaje nemáte možnost pohrát si s množstvím čaje. Navíc omezený prostor uvnitř sáčku brání úplnému rozvinutí čajových lístků, což vede k plošší chuti.

Kvalita: Proč sáčky prohrávají na celé čáře?

Výrobci sáčkových čajů často používají nižší jakost čajových lístků – tzv. „fannings“ (odpad z výroby kvalitních čajů). Sypané čaje naopak umožňují vizuální kontrolu: čerstvé lístky by měly být celistvé, s výraznou vůní a bez příměsí.

Materiál čajových sáčků a možná škodlivost

Až 70 % čajových sáčků obsahuje plastová vlákna (např. polypropylen) pro zpevnění! Při louhování se z nich uvolňují miliony mikroplastů, které pronikají do střevních buněk a následně do krevního oběhu. Dlouhodobé účinky na zdraví a tedy škodlivost čajových sáčků zatím nejsou plně prozkoumány, ale studie varují před kumulativním efektem.

čajové sáčky škodlivost

Ekologická stopa čaje: Od plantáže po odpadkový koš

Rozsáhlé plantáže, kde se čaj pěstuje, často nahrazují přirozené ekosystémy, vedou k erozi půdy a nadužívání pesticidů. Proto pokud máte možnost, vždy volte čaje s certfikáty BIO a Fairtrade, které pocházejí z menších farem.

Sypané čaje pak vždy vyžadují menší množství obalového materiálu a tedy zbyde po nich méně odpadu, než po sáčkovém čaji – čajové sáčky jsou často baleny individuálně a někdy dokonce do plastu!

Kam po použití vyhodit čaj, abyste nezatížili přírodu?

  • 🌱 Sypaný čaj: Lze kompostovat – lístky dokonce obohacují půdu o živiny. Po vylouhování ho tedy můžete vyhodit na kompost nebo do popelnice na BIO odpad.
  • 🗑️ Sáčkový čaj: Většina čajových sáčků (bohužel často i ty označené jako „biodegradable“) obsahuje plastová vlákna, proto je musíte vyhodit do směsného odpadu. I kdybyste čaj ze sáčku vysypali, budou v něm pravděpodobně obsažené mikroplasty, které tak zanesete do kompostu.
  • 💚 Naštěstí se ale najde pár značek, které používají zcela kompostovatelné sáčky. Mezi ty patří: SonnentorPukkaHampstead Tea, Yogi TeaNumi Organic Tea. *
  • (Pokud víte o dalších, dejte mi vědět!)

Jak připravit sypaný čaj rychle a jednoduše

Pokud jsem vás přesvědčila k přesedlání na sypané čaje, ale pořád váháte, protože jejich příprava je zdlouhavější, mám pro vás pár tipů, jak si to usnadnit. Nepotřebujete nakupovat speciální konvičky a „čajítka“ – vystačíte si s tím, co máte doma.

  1. Dva hrnky a lžička: Lístky vhoďte přímo do hrnku, po vylouhování čaj přelijte do jiného hrnku, zatímco čajové lístky budete přidržovat lžičkou.
  2. Sítko, filtr na kávu nebo ubrousek: K louhování použijte obyčejné, malé kovové sítko, kávový filtr nebo pevný papírový ubrousek (případně látkový ubrousek).
  3. Zavařovací sklenice místo konvičky: Lístky louhujte v zavařovačce, poté čaj přelijte přes sítko do hrnečku.
  4. Bonusový zero waste tip: Použité lístky vyhoďte do kompostu nebo jimi přihnojte pokojové rostliny.

Sypaný čaj vs. sáčkový čaj: Výhody a nevýhody

🫖Sypaný čajSáčkový čaj
ChuťBohatá, vrstvenáJednotná, často plošší
KvalitaCelé lístky, kontrola čerstvostiDrť, prach, často nižší jakost
Zdravotní rizikaŽádnáMikroplasty, chemické příměsi
EkologieKompostovatelný, méně obalůPlastové částice, problém s recyklací
CenaVyšší počáteční investiceObvykle nižší než u sypaných čajů
Rychlost přípravyPříprava vyžaduje pár kroků navícVelmi rychlé a praktické
kde koupit kvalitní sypaný čaj

Kde koupit kvalitní sypaný čaj

Sto lidí, sto chutí… Každý milovník čaje vám určitě doporučí svoji oblíbenou značku nebo obchod, kde koupit kvalitní sypaný čaj.

Pro mě je hodně důležité kritérium BIO kvalita, proto většinu mé současné čajové sbírky tvoří čaje od česko-rakouské značky Sonnentor.

Sonnentor je taková moje srdcovka nejen, co se týče klasických čajů, bylinkových čajů a dalších „nečajů“. Vyrábí totiž i úžasná koření a kořenící směsi, na které nedám dopustit. Sonnentor kupuji je přímo na jejich e-shopu, kde je vždy kompletní sortiment.

Co se týče bylinkových čajů, tak kromě Sonnentoru mám ráda české značky Ecce Vita a tradiční čaje od Valdemara Grešíka, které seženete snad v každé prodejně se zdravou výživou.


Na závěr mám pro vás malou výzvu: Vyzkoušejte sypaný čaj alespoň týden. Nemusíte si hned kupovat speciální vybavení (jak jsem psala výše), stačí jen ten čaj. Čeká na vás lepší chuť, méně odpadu a možná i čistší svědomí 🙂

A pokud se snažíte omezit pití kávy, ale čaj vám za tolik nejede, můžete vyzkoušet některou ze zdravých náhražek kávy.


* Odkazy o tvrzení značek o kompostovatelnosti jejich čajových sáčků:


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 3. 3. 2025

Lucie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *