Pravidelné čištění digestoře je jednou z hlavních součástí údržby kuchyňského vybavení. Pro její čištění ale není třeba používat agresivní chemii. Existuje mnoho účinných metod, jak vyčistit digestoř s pomocí přírodních prostředků, které zajistí lesklý a čistý vzhled bez škodlivých látek. Přečtěte si náš průvodce a objevte jednoduché a ekologické způsoby, jak udržet vaši digestoř v dokonalém stavu.
Proč je třeba digestoř pravidelně čistit?
Pravidelné čištění odsavače par je nezbytností, pokud chcete, aby zařízení fungovalo, jak má, a dlouho vám spolehlivě sloužilo. Nabízí se hned několik důvodů, proč je dobré se údržbě digestoře věnovat.
Účinnost odsávání
Zanesený filtr digestoře znemožňuje efektivně odvádět škodlivé látky vznikající při vaření, což vede k horší kvalitě vzduchu v místnosti.
Hlučnost
Snížená schopnost odsávání způsobená znečištěním filtru vede kromě nižší efektivity odstraňování par a pachů také k vyšší hlučnosti digestoře.
Riziko požáru
Je důležité si uvědomit, že tuk, který se shromažďuje ve filtrech je hořlavý. Pokud je tedy tato mastnota vystavena vysokým teplotám (např. v případě plynového sporáku), může dojít až k jejímu vznícení.
Životnost digestoře
Zanesení filtrů a celková nečistota digestoře se může projevit také opotřebením součástí digestoře (např. ventilátoru či motoru).
Čistota prostředí a estetický aspekt
Silně znečištěná digestoř má také negativní vliv na celkový dojem z kuchyně, čemuž je určitě dobré se vyhnout zejména v případě, že si domů zvete občas návštěvy.
Jak často je třeba digestoř čistit?
Obecně platí, že je vhodné digestoř vyčistit jednou za 2 – 3 měsíce. V případě, že máte zálibu v přípravě smažených jídel může být ale potřeba důkladnější očisty častější. Pokud nevíte, zda je to právě nyní potřeba, věnujte pozornost následujícím signálům.
V první řadě bude znečištěná digestoř hlučnější a bude také méně efektivně pracovat, což poznáte tak, že bude při vaření zůstávat v místnosti aroma vařených pokrmů. Bude také docházet k nahromadění vlhkosti ve vzduchu nad optimální stav, což se projeví tím, že se budou na obkladech za kuchyňskou linkou srážet kapky vody. Při větším znečištění lze pozorovat i mastné skvrny a rostoucí vrstvu prachu na povrchu odsavače, ale i v jeho nejbližším okolí.
Jaké ekologické čistící prostředky lze na digestoř použít?
Pokud chcete používat šetrnější čistící prostředky, je třeba dbát na to, abyste nenechali digestoř příliš znečistit. Pravidelná údržba je proto nutná i z tohoto důvodu. Základem jsou pak vždy ochranné rukavice, které je dobré používat bez ohledu na to, zda pracujete s přírodními či jinými čističi. Dále budete potřebovat také hadr, houbičku a kartáček. Vyhněte se naopak drátěnkám a jiným ostrým předmětům.
Jedlá soda (hydrogenuhličitan sodný) je univerzálním čistícím prostředkem a užitečným pohlcovačem pachů. Výhodou sody je její zdravotní nezávadnost i to, že neškodí životnímu prostředí. Struktura jedlé sody působí abrazivně, ale současně nepoškrábe povrch digestoře. Vhodné je tedy mírně ji naředit do formy pasty, čímž nahradí krémové čistící prostředky. Její užitečnou vlastností je také její zásaditost, která pomáhá rozpouštět mastné kyseliny.
Bílý ocet (tedy slabě koncentrovaná kyselina octová) je také vhodnou náhradou chemických čističů. Pomáhá zejména s odstraněním mastnoty a současně povrch dezinfikuje a zbavuje jej zápachu.
Kyselina citrónová je také oblíbeným čistícím prostředkem a užitečnou náhradou octa, pokud nemáte rádi jeho zápach. Ve srovnání s octem ale zanechává povrch lepkavý, což se u digestoře kvůli usazování prachu nehodí. Je tedy proto potřeba vždy povrch ještě omýt vodou.
Co si mnoho lidí neuvědomuje – smísení zásadité látky (soda) s kyselinou (ocet či kyselina citrónová) vede k jejich vzájemné neutralizaci. Známé bublání při jejich sloučení představuje chemickou reakci uvolňující oxid uhličitý. Je proto vhodné tyto prostředky nemísit, ale používat je odděleně. Např. nejprve odstranit pastou z jedlé sody obtížně odstranitelné nečistoty. Teprve po omytí horkou vodou využít např. ocet pro odmaštění a dezinfekci povrchu.
Jak postupovat při čištění digestoře?
Čištění odsavače par můžeme rozdělit do několika kroků podle části digestoře, které se zrovna budeme věnovat na čištění pláště, mřížky či filtru.
Čištění pláště digestoře
V první řadě je třeba říct, že čištění pláště nemá žádný vliv na funkci digestoře. Tato část úklidu je užitečná z estetických důvodů (a také ze zdravotních důvodu s ohledem na odstranění nahromaděného prachu).
Při čištění pláště digestoře je třeba zohlednit především materiál, ze kterého je vyroben. Pro plastové nebo plechové povrchy stačí horká voda s odstraňovačem mastnoty (např. s octem).
U nerezových digestoří je pak třeba nenarušit vrstvu oxidu chromu, která chrání před korozí. Povrch je proto třeba omýt jemným hadříkem v teplé vodě např. s prostředkem na umývání nádobí. Nevhodné jsou všechny prostředky s obsahem alkoholu, chloru či rozpouštědel. Současně je třeba nepoužívat žádné drátěnky a jiné ostré čistící pomůcky, které by vedly k poškrábání povrchu. Na leštění lze pak použít třeba karnaubský vosk, který se vyrábí z listů brazilské palmy.
Čištění filtru digestoře
A nyní se dostáváme k tomu nejdůležitějšímu, čímž je čištění filtru digestoře. Zde záleží, jaký máte typ odsavače. Odtahové digestoře mají pouze tukové filtry, které jsou zpravidla kovové (u levnějších digestoří textilní). Recirkulační digestoře, které vrací vzduch zpět do místnosti, mají kromě tukového filtru ještě uhlíkový filtr, který pohlcuje pachy.
Kovový tukový filtr
Tukový filtr slouží k zachycení páry a tuku, které vznikají při vaření, čímž chrání motor digestoře. V případě, že budete jeho pravidelnou očistu zanedbávat, bude pro vás i těžší udržovat pořádek v celé kuchyni, protože se vám bude vytvářet na dlaždicích i nábytku mastný film, na kterém se bude usazovat prach. To je obzvlášť nepříjemné v případě, že máte kuchyň spojenou s obývacím pokojem.
Při výběru digestoře pak preferujte nerezové před hliníkovými filtry, které jsou většinou méně odolné (existují ale také digestoře s tzv. polyuretanovými filtry, které kombinují hliník s polyuretanovou pěnou pro vysokou absorpci nečistot).
Nejjednodušším způsobem, jak vyčistit kovový filtr, je umýt ho v myčce. Pokud však myčku nemáte, omyjte kovovou mřížku teplou vodou s octem. Jakmile je odmaštěna, opláchněte ji a nachystejte pro ni lázeň z horké vody a jedlé sody. Můžete použít lavor či dřez – záleží na rozměrech filtru. Filtr by měl ležet ve vodě zhruba 20 minut. Poté jej očistěte houbičkou či měkkým zubním kartáčkem. Jakmile je filtr očištěn, znovu ho omyjte v teplé vodě.
Textilní tukový filtr
Tato levnější varianta kovového filtru není tak rozšířená, ale můžete na něj narazit v případě některých levnějších digestoří. Na rozdíl od kovového filtru, který je vhodné vyčistit jednou měsíčně, nedává smysl textilní filtr umývat ale rovnou nahradit za nový. Před vyhozením ho můžete zkusit vyprat v pračce, ale je velká šance, že se vám látka filtru potrhá.
Uhlíkový filtr
Běžný uhlíkový filtr čistíme jednou za 2 – 3 měsíce. Vydrží však poměrně krátce (6 – 12 měsíců), a pak ztrácí schopnost pachy pohlcovat. Při jeho čištění je třeba jej nejprve vyjmout z plastového rámu. Stejně jako kovový filtr jej můžete umýt v myčce bez nádobí (při 65 °C). Následně je potřeba jej důkladně vysušit. Pro sušení je vhodné využít troubu (10 minut při při 100 °C). V případě, že máte filtr s tzv. aktivním uhlím, je třeba jej mýt dokonce jednou za měsíc.Tento druh filtru ale vydrží cca 3 roky používání.
Přečtěte si také naše další články ze série o čištění spotřebičů bez chemikálií:
Naposledy aktualizováno 1. 7. 2024
- 4x RECENZE: Česká přírodní kosmetika PIMPINELLA - 6. 12. 2024
- Black Friday 2024 na eko, udržitelných a zdravých e-shopech - 25. 11. 2024
- 4 způsoby, jak oslavit Vánoce bez nadměrné spotřeby energie - 21. 11. 2024