Zdraví škodlivé chemické látky rozhodně nenajdeme jen v laboratořích. Ačkoliv si to mnozí ani neuvědomují, jsou mnohdy běžnou součástí domácnosti. Obsahují je nejrůznější čisticí prostředky, uvolňují se z nábytku či podlah a vznikat mohou také při vaření. Na jaké chemické látky v domácnosti si dát pozor a jak je eliminovat? Nejen na tyto otázky najdete odpovědi na následujících řádcích.
Chemické látky vznikající při vaření
Napadlo vás někdy, že nevhodnou přípravou pokrmů můžete do těla dodávat jedovaté či karcinogenní látky? Ty se mohou uvolňovat jak ze samotných pokrmů, tak z používaného nádobí v kuchyni.
Akrylamid, polyaromatické uhlovodíky a další karcinogenní látky
Tepelné zpracování potravin využíváme pro lepší stravitelnost pokrmů i eliminaci bakterií a dalších zdraví škodlivých látek. Nevhodná tepelná úprava však může našemu zdraví ublížit. Pro zničení bakterií postačují teploty vyšší než 70 °C, při 130 °C již dochází k urychlení hydrolytických procesů a ke ztrátě přirozené chuti a vůně potravin. Běžné však je používání i mnohem vyšších teplot, ať už při grilování, pečení, smažení či fritování, kdy už při teplotách nad 180 °C dochází ke vzniku karcinogenních látek.
Karcinogeny vznikají již při pečení. Obzvláště při pečení pokrmů z mouky či s obsahem škrobu vzniká akrylamid, který se tvoří z cukrů a aminokyselin a způsobuje „zhnědnutí“ potravin. Tato látka potenciálně zvyšuje riziko vzniku rakoviny a obecně platí, že čím je pokrm propečenější, tím více akrylamidu obsahuje.
Při opékání, fritování či smažení vznikají další karcinogenní látky jako heterocyklické aminy či polyaromatické uhlovodíky. Nejvíce jich obsahují připečené usazeniny.
Při grilování vznikají též akrylamidy, jakož i polyaromatické uhlovodíky (např. benzo-a-pyren, karcinogenní látka, která se vyskytuje i v cigaretovém kouři).
Chemie v kuchyni uvolňující se z nádobí i pokrmů
Při přípravě pokrmů se můžete dostat do kontaktu s celou řadou dalších chemikálií, které se uvolňují jak při samotném zpracování, tak z používaného nádobí.
Oxid uhelnatý (CO2) – jedovatý plyn bez barvy a zápachu, který vzniká především při přepálení jídla. Přezdívá se mu tichý zabiják, jelikož ho nedokážeme ze vzduchu identifikovat. Proto je třeba při vaření dostatečně větrat, a to i tehdy, pokud jídlo nepřepalujete. Při jeho hromadění můžete cítit bolest hlavy, zvýšenou únavu, nevolnost či ztrátu koncentrace.
Hliník – používáte-li hliníkové nádobí, může se hliník při vaření uvolňovat a ve stopovém množství se dostávat do těla, kde ve vyšších koncentracích způsobuje poškození kognitivních funkcí, zhoršuje paměť a schopnost přemýšlet a poškozuje nervovou soustavu.
Teflon (polytetraflouroetylen, PTFE) – nepřilnavé teflonové nádobí uvolňuje při teplotách nad 250 °C teflon, jenž se usazuje na potravinách a šíří do ovzduší. Pokud teflonový povrch narušíte, může se navíc uvolňovat i kyselina perfluorooktanová, která může vést k rakovině jater. Při zahřátí teflonu nad 360 °C se uvolňují další nebezpečné výpary.
Oxidy dusíku (NO) – ve špatně odvětraných kuchyních mohou při používání plynového sporáku vznikat karcinogenní oxidy dusíku. Ty následně mohou reagovat s organickými těkavými látkami (VOC), jež se do vzduchu uvolňují při řadě činností i z řady výrobků, a vést tak k tvorbě methanu, toluenu, formaldehydu a dalších škodlivých chemikálií.
Nylon – používáte-li tzv. černé nádobí, tedy plastové nádobí černé, příp. modré barvy, mohou se z něj při styku s potravinami o vysoké teplotě uvolňovat primární aromatické aminy (PAA), jež se řadí mezi alergeny a potenciálně karcinogenní látky. Způsobovat mohou i mutaci DNA.
Bisfenol A (BPA) – vyhnout byste se měli používání plastového nádobí, obzvláště, je-li vyrobeno z polykarbonátu (PC). Při mechanickém poškození tohoto plastu dochází k uvolňování bisfenolu A, jenž v těle napodobuje některé hormony a může způsobovat diabetes či rakovinu prsu.
Jak zabránit nebezpečným chemickým látkám při vaření?
Chcete-li mít jistotu, že bude vaše připravené jídlo zdravé, upřednostňujte při přípravě vaření či dušení. Používejte také vhodné nádobí – namísto teflonu volte nádobí s keramickým, nerezovým či kamenným povrchem, u skleněného či porcelánového nádobí takové, které nemá glazuru, nápisy, ozdoby atd. (z ozdobných prvků se mohou uvolňovat nebezpečné chemikálie jako olovo či kadmium). Dále je třeba důkladně větrat, odsávat výpary pomocí digestoře, případně si pořídit detektor oxidu uhelnatého.
TIP: Přečtete si také, jaké oleje jsou nejvhodnější k použití při smažení.
Chemické látky uvolňující se z nábytku a dalšího vybavení
Zdrojem nebezpečné chemie v domácnosti může být i její vybavení.
Zdravá podlaha – PVC podlahu vyměňte za dlažbu či marmoleum
Pokud máte doma PVC podlahu, je vysoce pravděpodobné, že obsahuje změkčovače, tzv. ftaláty – karcinogenní látky, jež mají negativní vliv i na vývoj plodu, zdraví jater či ledvin, nebo kvalitu spermií.
PVC proto vyměňte za pravé linoleum (marmoleum, artoleum), které se vyrábí z čistě přírodních příměsí, či za korek nebo dlažbu.
Ftalátům se ale nelze zcela vyhnout. Existuje jich totiž několik desítek a obsaženy jsou např. i v sáčcích na potraviny, těsnění víček, omyvatelných ubrusech, ale i balených vodách. Snažte se proto i v těchto případech vždy upřednostňovat přírodní materiály (látkové ubrusy, skleněné dózy, vodu z kohoutku atd.).
Nábytek z dřevotřísky a škodlivý formaldehyd
Levnější nábytek z dřevotřísky je lákavý, avšak také škodlivý. Jedná se o lepený materiál, který obsahuje formaldehyd – bezbarvý plyn, jenž může způsobovat závratě a je karcinogenní. Vždy byste proto měli volit masivní dřevěný nábytek, případně alespoň nábytek s co největším podílem přírodních materiálů. Současně je však třeba říct, že běžné kuchyňské linky s odpovídající povrchovou úpravou jsou chráněny lakováním či vrstvou pryskyřice, které mají formaldehydu bránit unikat do okolí. Přesto neuškodí do pokoje s novým nábytkem pořídit větší množství rostlin, které formaldehyd pohlcují, a často větrat.
Chemické látky v drogerii a kosmetice
Nejrůznější čisticí, prací, mycí a další chemické prostředky mohou také obsahovat řadu škodlivých chemikálií, stejně jako kosmetika. Jednat se může např. o následující:
Fenoly – používají se v čisticích prostředcích, ústních vodách, pastilkách proti bolesti v krku atd. pro své dezinfekční a antiseptické vlastnosti. Jejich vysoká koncentrace může způsobovat nevolnosti, bolesti hlavy, modrání rtů, v extrémních případech srdeční arytmii či poškození jater a CNS.
Chlor – pro své dezinfekční účinky se používá v dezinfekčních a pracích prostředcích, prostředcích na čištění WC či mytí nádobí. Může dráždit sliznice a horní cesty dýchací.
Amoniak – odstraňuje skvrny, proto je obsažen v čisticích prostředcích (zejm. pro úklid koupelny, čištění podlah, skel atd.). Může dráždit oči, kůži, způsobovat potíže s dýcháním.
Formaldehyd – často se využívá jako konzervant v kosmetice, v lacích na nehty, gelech a tužidlech na vlasy, deodorantech atd. Může působit závratě a dušení.
Ftaláty – mohou být obsaženy v čisticích prostředcích, lacích na vlasy i nehty, vodách po holení, parfémech, deodorantech, tělových krémech atd. Mohou narušit endokrinní systém, vést k neplodnosti a mají karcinogenní účinky.
Mastek – používá se pro absorpci vlhkosti (pudry, tvářenky, oční stíny, deodoranty aj.). Zvyšuje riziko rakoviny.
Toluen – bývá obsažen v lepidlech, lacích na nehty, odstraňovačích skvrn či barvách na vlasy. Může negativně ovlivnit imunitu, centrální nervový systém a být karcinogenní.
Kyselina chlorovodíková, chlornan sodný, hydroxid sodný – běžné součásti WC čističů, mají žíravý účinek, mohou způsobit poškození očí, kůže, plic a dalších orgánů.
Parfémy – mnoho kosmetiky i drogerie obsahuje umělé parfémy, které jsou složeny z řady chemikálií, jež mohou mít vysoce škodlivé účinky. To je jen jeden z důvodů, proč používat přírodní kosmetiku.
Pro úklid domácnosti a péči o své tělo se snažte používat ekologické prostředky na přírodní bázi. S úklidem pomůže například ocet či soda.
Doporučení na závěr
Výše uvedený výčet chemikálií i produktů, ve kterých mohou být obsaženy, je pouze informativní. Nebezpečné chemické látky jsou obsaženy například i v pracích prostředcích, osvěžovačích vzduchu, vonných svíčkách atd. Rizikové a toxické jsou také tzv. zpomalovače hoření, tedy látky obsažené v elektrických spotřebičích, nábytku, kobercích, stavebních materiálech atd., které zpomalují šíření ohně v případě požáru.
Pro udržení zdravé domácnosti je třeba volit co nejpřírodnější a nejekologičtější materiály a produkty (včetně stavebních materiálů). Dále je třeba doma dostatečně větrat a udržovat optimální teplotu (20–24 °C) i vlhkost vzduchu (30–65 %). Do jednotlivých místností si můžete pořídit nejrůznější květiny, které slouží jako přirozená čistička vzduchu, jelikož pohlcují formaldehyd a další chemikálie. Skvělou volbou je fíkus, monstera, datlovník, tchynin jazyk či voděnka.
Naposledy aktualizováno 4. 4. 2024
- EKO VÁNOCE: Ekologické dárky pro muže - 31. 10. 2024
- EKO VÁNOCE: Ekologické dárky pro ženy - 25. 10. 2024
- EKO VÁNOCE: Eko dárky vyrobené v Česku (a na Slovensku) - 17. 10. 2024