Náhražky kávy – proč a kdy je pít?

Náhražky kávy - proč a kdy je pít
Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Přemýšlíte, čím nahradit kávu? Já v jednom kuse, protože mám pocit, že kávy piju až moc a nedělá mi to dobře. Jenomže kromě povzbuzujících účinků miluju její vůni a chuť, takže nahradit ji za něco jiného je docela oříšek. Svoji pozornost jsem proto zaměřila na takzvané náhražky kávy – zdravější alternativy pro všechny milovníky kávy, kteří hledají změnu.

Pokud pijete kávu více než je zdrávo a cítíte, že to chce změnu, jste na správném místě. Pojďme se společně podívat na to, proč stojí za to vyzkoušet náhražky kávy, jaké jsou možnosti a jaký mají tyto nápoje vliv na vaše zdraví.

kávové náhražky

 

Co jsou náhražky kávy

Náhražky kávy jsou rostlinné nápoje, které se snaží napodobit chuť a aroma klasické kávy, ale neobsahují kofein. Tyto alternativy jsou často bohaté na různé živiny a mají řadu zdravotních přínosů.

Proč zkusit náhražky kávy?

Káva je pro mnoho z nás neodmyslitelnou součástí každodenního života. Dodává nám energii, zlepšuje soustředění a je to skvělý důvod na krátkou pauzu během dne. Ale všeho s mírou. Nadměrná konzumace kávy může mít negativní dopady na zdraví.

Nadměrná konzumace kávy a naše zdraví

Kofeinová závislost: Pravidelné vysoké dávky kofeinu mohou vést k závislosti, což se projevuje podrážděností, bolestmi hlavy a únavou, pokud kávu vynecháme.

Trávicí problémy: Kofein a další látky obsažené v kávě mohou dráždit žaludek a vést k žaludečním problémům, jako je kyselý reflux či pálení žáhy.

Spánkové poruchy: Kofein je známý svými stimulačními účinky, což může způsobit nespavost a narušit přirozený spánkový rytmus.

Vysoký krevní tlak: Kofein může dočasně zvýšit krevní tlak, což může být problém pro osoby s hypertenzí.

Káva a ekologické hledisko

Pěstování a potažmo konzumace kávy mají samozřejmě také dopad i na životní prostředí. Produkce kávy spotřebovává velké množství vody, půdy a energie. Při zpracování kávy také vzniká obrovské množství odpadu.

Vysazování nových plantáží vede k odlesňování (plantáže často nahrazují tropické deštné lesy) a ničení přírodního prostředí. Zhoršuje biodiverzitu, způsobuje erozi půdy a ničí krajinu. Zpracování kávy uvolňuje skleníkové plyny jako oxid uhličitý, který samozřejmě vzniká také při dopravě kávy z plantáží do zpracovatelen a pak k nám spotřebitelům na druhé straně zeměkoule. A takto bychom mohli pokračovat.

Náhražky kávy mohou být ekologicky šetrnější alternativou.

 

Čím nahradit kávu? Přehled zdravějších náhražek kávy

Na trhu je dnes široká škála náhražek kávy, které uspokojí i náročné chuťové buňky. Pojďme se podívat na některé z nich.

Špaldová káva

Z čeho se vyrábí? Špaldová káva se vyrábí z pražených špaldových zrn (z pšenice špaldy), která se melou na jemný prášek.

Jak chutná? Má jemnou, lehce oříškovou chuť. Je jen mírně hořká.

Špaldová káva a zdraví: Špaldová káva neobsahuje kofein a je bohatá na vlákninu, vitamíny a minerály. Její konzumace podporuje trávení a posiluje imunitní systém.

Špaldová káva s cikorkou

Špaldovou kávu často najdete v kombinaci s tzv. cikorkou (viz další odstavec, kde přibližuji cikorkovou kávu).

Kombinace špaldové kávy a cikorky nabízí výraznější a hořčí chuť a další zdravotní benefity, jako je podpora zdraví jater a lepší trávení.

Čekanková neboli cikorková káva

Z čeho se vyrábí? Cikorka se vyrábí z praženého kořene čekanky. Tento kořen se suší, mele a pak se hned dá použít jako náhražka kávy.

Jak chutná? Má specificky hořkou chuť. Pokud máte rádi silné espresso, mohla by vám cikorka chutnat.

Cikorková káva a zdraví: Čekanková káva je bezkofeinová a obsahuje inulin, což je prebiotikum podporující zdravou střevní mikroflóru. Pomáhá při trávení a může přispět ke snížení hladiny cukru v krvi.

Čekanková káva a hubnutí: Díky nízkému obsahu kalorií a podpoře trávení je čekanková káva údajně skvělým pomocníkem při dietě.

Pampelišková káva

Z čeho se vyrábí? Pampelišková káva se vyrábí z praženého kořene pampelišky. Tento kořen se suší, mele a následně používá podobně jako klasická káva.

Jak chutná? Chuť pampeliškové kávy se ze všech náhražek nejvíce podobá chuti opravdové kávy. Je jen lehce nahořklá, ale má i sladké a oříškové tóny. Někomu však může vadit její výrazně zemitá chuť.

Pampelišková káva a zdraví: Pampelišková káva je bezkofeinová a má detoxikační účinky, podporuje správnou činnost jater a ledvin. Je také bohatá na antioxidanty.

Obilná káva

Z čeho se vyrábí? Obilná káva se vyrábí z pražených zrn obilovin, jako je ječmen, žito či pšenice. Existuje mnoho druhů obilné kávy, které se liší chutí a složením.

Jak chutná? Tady záleží, po jaké konkrétní obilné kávě sáhnete. Ale obecně se dá říct, že jsou obilné kávy spíše sladší s výraznějšími oříškovými tóny.

Obilná káva a zdraví: Obilná káva je bohatá na vitamíny skupiny B, minerály a vlákninu. Podporuje trávení a dodává tělu energii bez kofeinu.

Ajurvédská káva

Z čeho se vyrábí? Ajurvédská káva se vyrábí ze směsi bylin a koření známých z ajurvédy, jako jsou ašvaganda, brahmi, shatavari nebo kardamom, které se často kombinují s čekankovým nebo ječmenným základem.

Jak chutná? Je unikátní a výrazně odlišná od klasické kávy. Díky bylinám a koření má jemně zemitou chuť s nádechem hořkosti a kořeněných tónů. Některé směsi mohou být sladší.

Ajurvédská káva a zdraví: Ajurvédská káva nabízí benefity vycházející z ajurvédských tradic. Použité byliny mohou podporovat mentální jasnost, zlepšovat paměť, zmírňovat stres a zvyšovat energii. Některé složky, jako například ašvaganda, mají adaptogenní vlastnosti, které pomáhají tělu lépe se vypořádat se stresem a únavou. Popíjení ajurvédské kávy může podpořit imunitní systém a celkovou vitalitu.

Kdy pít náhražky kávy?

Představili jsme si všechny dostupné zdravé náhrady kávy a teď zbývá jen otázka, kdy je pít? Je možné nimi kompletně nahradit konzumaci kávy? Nebo je můžete pít zároveň s kávou? Odpověď je jednoduchá – je to jen na vás. Vyzkoušejte a uvidíte.

Kdy pít náhražky kávy

Ranní rituál bez kofeinu

Pro mě bylo až donedávna nepředstavitelné začít den bez kofeinu, ať už v pohodě šálku kávy nebo černého či zeleného čaje. Ale zkouším je nahradit ve dnech, kdy mám pocit, že jsem se opravdu dobře vyspala a kofeinová vzpruha tak pro mě není úplně nezbytná.

Různé náhražky kávy jsou skvělou volbou, pokud ráno potřebujete něco teplého a povzbuzujícího. Po ránu mi nejvíc chutná špaldová nebo čekanková káva.

Místo odpolední nebo večerní kávy

Náhražky kávy, narozdíl od kávy s kofeinem, neovlivňují spánek. Pokud si rádi dáte kávu odpoledne nebo večer, ale máte pak problém usnout, sáhněte po náhražkách kávy. Pampelišková nebo obilná káva na mě mají uklidňující účinek a jsou pro mě skvělým rituálem, který mě připraví na večerní odpočinek.

Během detoxikace nebo půstu

Náhražky kávy jsou často součástí očistných kúr. Při detoxikaci nebo půstu je důležité vyhýbat se kofeinu a těžkým nápojům. A třeba pampelišková káva navíc podporuje přirozené detoxikační procesy v těle.

Pozitivní a negativní účinky kávových náhražek

Pojďme si nyní shrnout výhody, ale i nevýhody bezkofeinových náhražek kávy.

Pozitivní vliv na organismus:

Lepší trávení: Mnoho náhražek kávy obsahuje prebiotika a vlákninu, které podporují zdravé trávení.

Zklidnění nervového systému: Náhražky kávy neobsahují kofein, což může pomoci snížit stres a zklidnit nervy.

Podpora detoxikace těla: Některé náhražky kávy, jako je pampelišková káva, mají detoxikační účinky a podporují zdraví jater a ledvin.

Možné negativní účinky na organismus:

Individuální nesnášenlivost: U někoho se může objevit alergie nebo nesnášenlivost na určité složky náhražek kávy.

Přechodné obtíže při změně návyků: Při přechodu z klasické kávy na náhražky můžete zažít dočasné obtíže, jako je bolest hlavy nebo únava. Neobjevují se však u každého.

Specifická chuť: Někdo může mít problém se specifickou chutí, kterou některé náhražky kávy mohou mít. Nečekejte úplně stejnou chuť jako má káva.

Na závěr

Náhražky kávy jsou skvělou alternativou pro ty, kteří chtějí omezit kofein nebo hledají teplý nápoj s pozitivními účinky na zdraví. Můžete si vybrat z různých druhů, jako je špaldová káva, čekanková káva, pampelišková káva nebo obilná káva. Každá z nich chutná jinak a má své specifické výhody.

Doufám, že vám tento článek pomohl se zorientovat mezi různými náhražkami kávy a inspiroval vás k jejich vyzkoušení.

Jaké jsou vaše zkušenosti s náhražkami kávy? Podělte se se mnou v komentářích!


Přihlašte se k odběru zelených novinek 💚

Jednou za měsíc vám pošleme přehled nejnovějších článků. Můžete se kdykoliv odhlásit 🙂

Přihlášením k odběru dáváte shouhlas s našimi Zásadami ochrany osobních údajů.

Naposledy aktualizováno 16. 9. 2024

Lucie

Líbí se vám článek? Tak se o něj podělte!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *