Zatímco v létě jsme se věnovali stravě, která vám pomůže organismus ochladit, nyní přišel čas na zahřívací potraviny. Sychravé počasí, mráz nebo studený vítr v nás většinou přirozeně vyvolávají touhu po něčem, co nás vnitřně zahřeje. Ačkoliv takový čaj s rumem nebo svařené víno fungují poměrně rychle, zaměřte se především na svůj jídelníček.
Není vám moc sympatická představa toho, že si ke snídaní dáte jogurt s cereáliemi, k obědu lehký salát a k večeři rychlé smoothie? Vůbec se vám nedivíme – je to zcela přirozené. Právě z toho, jak na náš organismus potraviny působí, vychází i tradiční čínská medicína. Rozděluje je na horké, teplé, neutrální, osvěžující a studené. A protože venku za okny teď panují (a ještě pár měsíců budou) velmi nízké teploty, měli byste v ideálním případě sahat po těch potravinách, které patří mezi horké a teplé.
Zahřívající neboli jangové potraviny
Horké a teplé potraviny označuje čínská medicína jako „jangové“. Nás teď ale bude zajímat ta praktické stránka, tj. to, co v těle způsobují. Prohřívací potraviny jsou jednoduše takové, které tělo „rozhýbou“, podpoří cirkulaci krve a pomohou nám se rychleji zahřát. Vyhledávat by je určitě měli lidé, kteří mívají studené ruce a nohy nebo jsou celkově zimomřiví. S opatrností by je naopak měli konzumovat lidé, kteří mají vysoký krevní tlak, trpí na migrény či noční pocení, nebo jsou dokonce po mrtvici.
A hurá do kuchyně
Ještě předtím, než se budeme věnovat konkrétním potravinám se zahřívajícím účinkem, pojďte si říct něco málo o tom, jak je vhodné je před servírováním upravovat. Z odstavců výše vám už je nejspíš jasné, že saláty či smoothie je vhodnější odložit zase až na horké letní dny. Během podzimu a zimy je naopak ideální konzumovat tepelně upravenou stravu – ať už se jedná o pečení, dlouhé vaření, nebo rychlé orestování na pánvi s malým množstvím oleje.
Nebojte se v zimě tuku
Naši předkové si příliš nelámali hlavu s tím, že měli přes zimu „pár kilo navrch“. Spíše naopak. Věděli totiž, že tuk v těle funguje jako tepelná izolace. A proto už s příchodem podzimu začali do jídelníčku přidávat více tučných potravin a ubírali na sacharidech. Abyste si to však špatně nepřebrali – neznamená to, že byste se měli přes zimu cpát smaženými řízky, brambůrky a dalšími lahůdkami. Zvolte naopak cestu zdravých tuků. Ideální jsou ryby jako makrela, losos nebo úhoř, dále nepražené oříšky a semínka.
Ovoce a zelenina
Ovoce a zelenina jsou neoddělitelnou součástí zdravého jídelníčku, která dodává tělu potřebné vitaminy. V zimě se jich proto určitě nevzdávejte, ale přemýšlíte-li ale nad tím, jak zahřát organismus, dejte přednost jejich tepelné úpravě. Mezi zahřívající ovoce patří kromě broskví také třešně, maliny nebo datle a dále se doporučuje jakékoliv sušené ovoce.
U zeleniny, která je mimochodem skvělá i do vývarů, vybírejte zejména česnek, cibuli, pórek, křen nebo chilli papričky. Pomáhají v těle udržet teplo, podporují metabolismus a současně zlepšují chuť k jídlu. Tyto druhy zeleniny je vhodné jíst jak v syrovém stavu, tak tepelně upravené. Ostatní druhy je pak lepší uvařit v páře, lehce osmahnout nebo upéct.
Obiloviny a mléčné výrobky
Ať už jíte maso – přes zimu je nejvhodnější kuřecí, hovězí nebo jehněčí a dále pak ryby –, nebo volíte tofu, tempeh či seitan, jistě dumáte nad tím, jakou zvolit přílohu. Mezi prohřívají obiloviny patří jáhly, pohanka a rýže. Skvělé jsou k hlavnímu jídlu ale i dýně nebo sladké brambory (batáty) a zříkat se nemusíte ani luštěnin. Co se mléčných výrobků týče, ty se v tradiční čínské medicíně řadí mezi ochlazující potraviny, a proto je vhodné je během zimy konzumovat jen omezeně. Výjimku tvoří plísňové, ovčí a kozí sýry, které organismus naopak zahřívají.
Chilli papričky a další koření
Když se řekne zahřívací koření, pravděpodobně si hned vybavíte skořici nebo zázvor. Těmi však ani zdaleka nekončíme. Prohřívací účinek totiž mají i hřebíček, pepř, chilli papričky a překvapivě i obyčejný kmín. Přidávat do jídla během zimy dále můžete kari, muškátový oříšek, badyán, fenykl a z bylinek pak zejména bazalku.
Lahodné zahřívající nápoje
Jak se v zimě zahřát něčím tekutým? Nabízí se samozřejmě svařené červené víno plné voňavého koření, medovina nebo portské, ale ty konzumujte opravdu umírněně. Tělo příjemně prohřeje i hrnek kakaa, černý, zázvorový nebo yogi čaj. Proč ve výčtu chybí ten zelený? Jednoduše proto, že se řadí mezi ochlazující nápoje. Vyzkoušet můžete taky některou z bezkofeinových náhražek kávy.
A co když si svůj oblíbený nápoj budete chtít trochu osladit? Přidejte trochu medu, který patří mezi neutrální potraviny, tj. organismus sice neprohřívá, ale na druhou stranu ho ani neochlazuje.
TIP: Pokud je vám věčně zima a už nevíte, jak se zahřát, můžete vyzkoušet třeba i zahřívací éterické oleje. Podívejte se na náš článek o nich a o tom, jak je používat.
Naposledy aktualizováno 11. 10. 2024
- Jak vyčistit troubu bez chemie - 28. 6. 2024
- Jak vyčistit pračku bez chemie - 20. 3. 2024
- BIO bavlna a vše o ní. Proč jí dát přednost před běžnou bavlnou? - 16. 2. 2024