Rozhovor s Klaceeki: Jak vznikají dřevěné zerowaste kuchyňské doplňky?

Rozhovor s Klaceeki

Česká značka dřevěných kuchyňských pomůcek Klaceeki vznikla teprve nedávno. Když jsem na ni narazila, naprosto mě okouzlily promyšlené a krásné výrobky, ale i fakt, že se jedná o maximálně udržitelnou značku. V čem je unikátní?

    • – Výrobky jsou z recyklovaného, zachráněného dřeva.
    • – Vše je vyráběno ručně a s láskou. Každý produkt je originál.
    • – Výrobky mají promyšlený design – vypadají krásně a při vaření se nimi snáze manipuluje.
    • – A samozřejmě – malá česká firma, která dělá něco, co tu ještě nebylo.

Nakoukněte se mnou do zákulisí značky Klaceeki! Připravila jsem pro vás rozhovor s Matyášem Michelem, který za značkou stojí 🙂

 

Kdy a jak vás poprvé napadlo vyrobit si něco praktického ze dřeva?

Ke dřevu jsem měl blízko vlastně vždycky a už od mala jsem z něj vyráběl všechno možné. První produkty pro Klaceeki pak vznikaly podobně jako většina ostatních dřívějších výrobků; jednoduše aby vyřešily nějaký můj vlastní problém – v tomhle případě konkrétně to, že jsem si během vaření pravidelně neměl kam odložit vařečku!

Vařečka Klaceeki
Vařečka Klaceeki, která se dá zaháknout za okraj pánve.

Ruční vyřezávání ze dřeva je podle mě dneska jedno z polozapomenutých řemesel. Kdy a kde jste se ho naučil? A bylo to těžké?

Jak už jsem zmiňoval, práce se dřevem mě bavila vždycky a mám to štěstí, že jsem se (obzvlášť jako dítě) věnoval všem možným výtvarným a tvůrčím činnostem – spousta těch dovedností spolu navzájem souvisí. Když šlo ale o to posunout je na vyšší, profesionální úroveň, pomohla všemožná videa, návody… a hlavně hromada tréninku a experimentování.

Klaceeki vyřezávání

Můžete začínajícím řezbářům konkrétně doporučit, kde začít?

Nejlepší je učit se za pochodu – začít rovnou s nějakým projektem. Vařečka, soška, nebo třeba židle – to je jedno, prostě se pokuste něco vyrobit! Všechny ty základní dovednosti se člověk naučí, když je zrovna potřebuje a navíc se je rovnou učí v kontextu celého výrobního procesu.

Jak vznikají výrobky Klaceeki
Takhle nějak vznikají výrobky Klaceeki.

Značka Klaceeki je specifická mimo jiné tím, že výrobky jsou z recyklovaného dřeva. Co přesně to znamená? Odkud dřevo pochází?

Zatím jsem hlavně používal dřevo, které mně/rodině/známým zůstalo nepoužité z nějakého stavebního projektu, ale použil jsem třeba i kusy starého stolu apod.

Do budoucna řeším možnost odebírat materiál z nějakého cirkulárního tržiště, ale zatím jsem si vystačil s takovým dřevem “z něčí půdy”.

Co se vlastně děje se starým dřevem, pokud se nevyužije k výrobě něčeho nového? 

Něco může skončit na sběrném dvoře, něco by se možná spálilo, ale z mojí zkušenosti většina zůstane někde zastrčená právě na půdě nebo ve sklepě, protože “by se to mohlo časem hodit”. 

Pojďme se teď podívat na vaše výrobky. Mnohé z nich mají opravu promyšlený design (např. vařečka, která se dá zaháknout za okraj hrnce nebo pánve). Kdo design vymýšlí?

Finální design je vždy z mojí hlavy – ale zdaleka ne všechny prvotní nápady jsou moje! Pokaždé, když se s někým bavím o vaření, snažím se přijít na to, jaké nedostatky má jejich dosavadní kuchyňské náčiní, co jim schází, co by šlo udělat lépe… několikrát jsem tak získal vážně parádní nápady. Pak už jde jen o to skloubit ten účel s příjemným estetickým dojmem.

Vařečka od značky Klaceeki.

A jak dlouhý je proces od prvotního nápadu k momentu, kdy je výrobek připraven pro zákazníka?

To se liší. I když se vždy celkem dlouho věnuji vytváření toho konceptu, skicování apod., snažím se co nejrychleji přesunout k výrobě prototypu. Za běhu se o vlastnostech těch produktů přemýšlí nejlépe a hned se ukáží nedostatky původního nápadu – podle toho, kolik jich je, a jak rychle si jich všimnu, se pak odvíjí rychlost zbytku procesu. 

Všimla jsem si také, že používáte různé druhy dřeva. Na jakých vlastnostech dřeva vám nejvíc záleží, když se rozhodujete, který druh pro konkrétní výrobek použijete?

Ono bohužel nejde pokaždé dohledat původ toho dřeva, které zrovna používám a někdy se tak určují konkrétní vlastnosti těžko – bez ohledu na to, co vyrábím, ale musí být dřevo nepoškozené a odolné, a to jde poznat snadno. Navíc všechno dřevo bez rozdílu pečlivě ošetřuji přírodními materiály tak, aby bylo co nejméně náchylné opotřebování.  

Nůž na máslo od značky Klaceeki.

Proč by měli podle vás lidé dávat přednost dřevěným kuchyňským pomůckám před plastovými?

Já vůbec nemám problém s plastovými nebo ani levnými dřevěnými kuchyňskými pomůckami. Vařečka za pár korun nijak nezhorší jídlo, které uvaříte. Opravdu na ní není (ve většině případů) nic špatně. Klaceeki jsou ale prostě pro ty, kdo si potrpí na té přidané hodnotě: ruční práci, udržitelnosti a unikátním designu.

Jak bych se měla o dřevěné kuchyňské potřeby starat, aby mi vydržely co nejdéle? 

Dřevo se jako všechny (nejen) přírodní materiály může časem opotřebovat – stačí ale trocha šetrného zacházení a životnost mu můžete pořádně prodloužit!

Především doporučuji:

    • – nenechávat dřevěné náčiní příliš dlouho mokré
    • – vždy ho po použití důkladně umýt a usušit
    • – nedávat ho do myčky
    • – a pro nejspolehlivější ochranu po každých pár měsících užívání nanést novou ochrannou vrstvu oleje (stačí si pomazat ruce olivovým olejem a chvíli dřevo “masírovat”)

Klaceeki na med

V současnosti nabízíte 7 druhů dřevěných výrobků. Jaké jsou plány na rozšíření sortimentu? 

Plánů je spousta! Když prozradím pár těch nejaktuálnějších, tak se mi tu třeba už nějakou dobu povaluje prototyp sady na krájení dortů (dřevěný nůž a “lopatka” na servírování). 

Hlavně ale očekávám velký zájem o prkénka, která bych chtěl někdy během léta začít prodávat. Spousta lidí se po nich ptala a já teď dostal příležitost odvézt si pár kilo nepoužívané břidlice, která v kombinaci se dřevem podle mě vypadá vážně skvěle a na servírování sýru je jako dělaná – hlavně jsem s tím materiálem nikdy nepracoval, tak se těším, že to bude zase něco trochu jiného!

Děkuji za rozhovor!

Výrobky od značky Klaceeki můžete zakoupit na jejich e-shopu.

Naposledy aktualizováno 29. 5. 2024

Lucie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *